Els experts demanen més UCRI’s, més personal especialitzat i una major equitat a tot el territori

Sala de premsa
30/06/2023

Barcelona a 30 juny 2023. A Catalunya hi ha només 6 hospitals amb Unitats de Cures Respiratòries  (UCRIs), dels 35 hospitals públics catalans, la majoria estan situades a la regió sanitària de Barcelona menys una que es troba a Girona. Les Unitats de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRIs) atenen pacients amb patologies respiratòries greus i serveixen per evitar l’infratractament de pacients crítics de planta que no han estat admesos a l’UCI i per facilitar l’alta precoç de pacients ingressats a UCI, optimitzant d’aquesta manera recursos i llits.

Experts reunits a Barcelona han valorat  les estratègies terapèutiques i el perfil de pacients respiratoris que ingressen a les UCRIs, ressaltant la capacitat d’aquestes unitats per optimitzar els recursos assistencials i econòmics. En aquest sentit, diversos estudis demostren que les UCRIs són costoefectives en termes d’estalvi en llits d’UCI i amb igual efectivitat. Durant la reunió, la Dra. Ana Córdoba, membre de la Societat Catalana de Pneumologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que treballa a l’Hospital de Bellvitge i organitzadora de l’esdeveniment, ha presentat dades d’una enquesta realitzada a tots els hospitals públics catalans que ha posat de manifest la poca presència d’UCRIs a la sanitat catalana, el desig de tots els serveis de pneumologia per disposar-ne d’una i la falta de recursos econòmics com a principal raó d’aquesta escassa representació.

En la discussió s’ha destacat la importància de la especialització tant dels pneumòlegs com de les infermeres i els fisioterapeutes respiratoris que treballen a les UCRI’s per obtenir uns resultats òptims. També hi ha hagut consens en la necessitat de seguir avançant en la implementació d’aquests dispositius arreu del país  per adaptar-se a les especificitats de cada centre i territori.

 

EFE pdf adjunt

 

La Vanguardia

https://www.lavanguardia.com/vida/20230703/9083361/neumologos-piden-mas-unidades-cuidados-respiratorios-intermedios-mas-especialistas.html

 

Infobae

https://www.infobae.com/espana/agencias/2023/07/03/neumologos-piden-mas-unidades-de-cuidados-respiratorios-intermedios-y-mas-especialistas/#:~:text=Neum%C3%B3logos%20reunidos%20en%20una%20jornada,de%20acceso%20a%20estas%20unidades.

 

COPE

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/neumologos-piden-mas-unidades-cuidados-respiratorios-intermedios-mas-especialistas-20230703_2793893

 

Diari de Girona

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2023/07/03/reivindiquen-mes-especialistes-noves-pneumolegs-89419710.html