Els professionals sanitaris preocupats davant l’augment del consum d’e-cigarrets entre els joves

Sala de premsa
23/02/2024

Barcelona 23 febrer 2024. La XIV Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac (SCaTT), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, s’ha  celebrat al Pavelló Docent de la UAB a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron a Barcelona, amb la participació de més de 300 professionals de Catalunya per abordar el preocupant augment de l’ús d’e-cigarrets o vapejadors entre els joves del nostre país.

Segons dades recollides per l’enquesta sobre ús de drogues en instituts de secundària [ESTUDES], el 54,6% de la població entre 14 i 18 anys ha provat o consumeix aquests productes, la qual cosa ha encès les alarmes en la comunitat mèdica. Las agressives campanyes de les multinacionals dirigides especialment als joves adduint que els nous productes són innocus han penetrat.

Sota el lema de ¨Protecció i Empoderament dels Joves", aquesta edició de la jornada científica s’ha centrat a desmuntar mites sobre els nous productes comercialitzats, clarament dissenyats per a induir a l’addicció. Durant la jornada els experts han presentat l’evidència científica que refuta la innocuïtat dels e-cigarrets, destacant la seva naturalesa addictiva  i el seu potencial per a iniciar el consum de cigarretes tradicionals, a més d’assenyalar el seu impacte ambiental negatiu com a productes altament contaminants.

"Aquests productes pretenen atrapar els joves a l’addicció a la nicotina mitjançant sabors atraients i missatges enganyosos sobre els riscos associats", ha assenyalat Sonia Cebrián, representant del  Grupo Respiratorio y de Tabaquismo de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria (SEFAC).

Davant aquesta tendència tan preocupant, l’SCaTT fa una crida al Ministeri de Sanitat i al  govern de la Generalitat perquè impulsin noves mesures legislatives que regulin i limitin l’ús d’aquests productes. Entre les mesures proposades s’inclou l’aprovació del Pla Nacional de Prevenció del Tabaquisme, que contempla iniciatives com l’empaquetat neutre, la limitació del consum  de tabac en espais públics i la implementació de campanyes educatives.

"És cabdal que es prenguin mesures concretes per protegir la salut dels nostres joves i de la població en general", ha afegit Montserrat Moral, presidenta de     l’SCaTT. "L’augment del preu del tabac, juntament amb les campanyes de sensibilització, són passos indispensables en aquesta  lluita contra l’addicció a la nicotina i les seves  conseqüències".

A la Jornada s’han entregat els premis  a les millors comunicacions científiques i s’ha convocat la 2ª Beca de investigació Scatt dotada amb 2000 euros.

La XIV Jornada Científica de l’SCaTT ha finalitzat amb un ferm compromís, per part dels professionals sanitaris de Catalunya, de treballar en una col·laboració transversal per abordar aquest desafiament de salut pública i aconseguir junts posar punt final a la partida del tabac al 2030.

 

EFE  (document adjunt)

Profesionales de la salud piden subir precios ante el aumento de los cigarrillos eléctronicos

 

El Periodico

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20240223/precios-cigarrillos-electronicos-98573804