La Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears reclama un augment dels recursos econòmics i humans per a la Salut Pública a Catalunya, de cara als nous pressupostos per a l’any 2023.
Des de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears (SSPCiB), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, volem demanar que no s’oblidin els compromisos adquirits d’augmentar els recursos econòmics i humans en l’àmbit de la Salut Pública a Catalunya.
El pressupost del 2023 és una finestra d’oportunitat i una esperança per a enfortir la Salut Pública al nostre territori. Aquests dies els mitjans de comunicació i el debat polític, però també les societats professionals, posen el focus en la manca de recursos quantitatius i qualitatius que pateix endèmicament el sistema sanitari. Diversos pronunciaments de vaga per a les properes setmanes s’han generat en moltes CCAA (a Catalunya convocada per a finals de gener de 2023).
Ara bé, veiem que hi ha molt interès i consciència de la necessitat de promoure el sistema assistencial, i això ha fet que es desviï l’atenció dels partits polítics i dels mitjans de comunicació en la Salut Pública.
Creiem que després de la pandèmia s’ha oblidat de nou el paper crucial que juga la Salut Pública en el benestar i la qualitat de vida de la nostra societat. En conseqüència, no hi ha prou pressió per augmentar dignament les plantilles de salut pública en àmbits com la vigilància epidemiològica, la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia, la protecció de la salut i l’emergència climàtica, entre altres, en el nostre territori. El dèficit calculat en salut pública respecte a aquests àmbits se situa al voltant de 500 professionals.
L’emergència de la COVID-19 ens hauria d’empènyer a fomentar la retenció dels recursos que s’hi han destinat i a donar continuïtat a iniciatives, moltes d’elles innovadores, que s’han demostrat eficaces durant aquest període. Seria molt necessari, per exemple, aplantillar els professionals contractats pels programes de la COVID-19, creats expressament per a la gestió de la pandèmia. Aquests professionals han estat formats per part de l’administració pública i han adquirit uns valuosos coneixements, fruit del treball en una situació greu per la salut del nostre país. Creiem que seria un error no aprofitar-ho i perdre aquesta força humana i aquest coneixement en el qual tants recursos s’hi han invertit.
Així mateix, també cal estabilitzar noves places en salut pública, en diversos àmbits competencials com ara la promoció de la salut comunitària o l’emergència climàtica, entre altres ; dimensionats en un nombre de 300 professionals del total abans esmentat.
En cas contrari tornarem a la situació de prepandèmia, amb un dèficit majúscul de personal per gestionar les emergències i alertes en salut pública, o altres problemàtiques que puguin afectar directament i negativament la salut de la població catalana.
És per això que des de l’SSPCiB volem enviar aquest missatge i exigim als partits polítics que negocien els pressupostos del 2023 de la Generalitat de Catalunya, un posicionament favorable i sensible al respecte de la Salut Pública. Els demanem coherència amb el discurs que la majoria defensaven uns mesos després de l’inici de la pandèmia, durant el debat preelectoral de l’any 2021 organitzat per aquesta mateixa Societat i, per tant, consolidar i augmentar els recursos econòmics, dedicant fins a un 5% del pressupost en salut a la Salut Pública, i també augmentar els recursos humans per a la Salut Pública a Catalunya.
Junta de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears
Agencia EFE (document adjunt)
La Vanguardia
Crónica Global