Nous fàrmacs per al tractament de la tuberculosi multiresistent

Sala de premsa
05/05/2023

Roses, 5 de maig de 2023. La Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, celebra fins dissabte, la XL Diada Pneumològica. La Diada es fa a l’Alt Empordà, al Teatre Municipal de Roses, amb la participació de més de 250 professionals i ha estat organitzada per la Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres.

La tuberculosi multiresistent, si no es diagnostica a temps, no té cura i pot causar la mort del pacient. Els nous medicaments són antibiòtics que poden millorar el pronòstic d’aquest tipus de pacients. Així ho ha explicat el Dr. Xavier Casas, director mèdic dels Serveis Clínics de Barcelona, centre especialitzat en tuberculosi multiresistent. La seva presentació ha servit per tractar la situació actual d’aquesta malaltia, que avui dia suposa un problema de salut pública rellevant al nostre país. També s’ha informat sobre els últims avenços de diagnòstic i tractament, que inclouen nous medicaments no disponibles fins fa molt poc.

Durant el congrés s’ha debatut sobre el paper dels antifibròtics en les seqüeles pulmonars postcovid. Es tracta de fàrmacs antifibròtics estudiats, aprovats i indicats per a altres malalties, com pot ser la fibrosi pulmonar idiopàtica i progressiva, però no per al coronavirus. Les persones que han patit una pneumònia greu per Covid-19 poden presentar unes lesions secundàries al pulmó del mateix tipus que la fibrosi pulmonar. Tenint en compte aquest fet, s’ha presentat un estudi multicèntric novedós que han desenvolupat investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge, coordinat per la Dra. Maria Molina i presentat per la Dra. Guadalupe Bermudo. Aquest assaig clínic consisteix a avaluar l’efecte del tractament antifibròtic administrat en pacients que presenten canvis fibròtics pulmonars greus  després de diagnosticar-los de pneumònia per Covid. 

També Lourdes Roca, infermera especialista en patologia del son de l’Hospital de Figueres, ha presentat els resultats del projecte SONAP (Diagnòstic de l’apnea del son a Atenció Primària), una prova pilot per afavorir el diagnòstic precoç de l'apnea obstructiva del son (AOS), impulsat per la Unitat de Pneumologia de l'Hospital de Figueres, amb la col·laboració de les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses i l'Escala. Dels 251 estudis de son que el projecte SONAP ha fet, entre el març del 2022 i el març del 2023, a pacients de l'Alt Empordà amb sospita clínica d’AOS per part del metge d’Atenció Primària, un 71,7 % han tingut un diagnòstic greu o moderat. Aquesta prova s’ha fet al domicili del pacient amb un aparell simplificat,  i així s’ha aconseguit agilitzar el procés de diagnòstic d'aquesta patologia, amb una prevalença molt elevada, i un important percentatge de pacients no diagnosticats. Aquesta prova pilot ha permès eliminar les llistes d’espera per fer-se una prova del son a l’Alt Empordà. L’AOS és una patologia molt prevalent i pot provocar, si no es diagnostica   i es tracta correctament, problemes cardiovasculars greus, alteracions neurocognitives i,  fins i tot, accidents laborals i de trànsit.

 

La Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres organitza la XL Diada Pneumològica de Catalunya al Teatre de Roses

 

Diari de Girona

https://www.diaridegirona.cat/alt-emporda/2023/05/08/descobreixen-nous-farmacs-tuberculosi-multiresistent-87067350.html

 

Fundacio Salut Empordà

https://www.salutemporda.cat/ca/noticies/la-unitat-de-pneumologia-de-lhospital-de-figueres-organitza-la-xl-diada-pneumologica-de-catalunya-al-teatre-de-roses-100.html

 

Empordà.info

https://www.emporda.info/salut/2023/05/05/unitat-pneumologia-l-hospital-figueres-86933926.html

 

Vila de Roses

https://www.viladeroses.cat/lhospital-de-figueres-organitza-la-xl-diada-pneumologica-de-catalunya-al-teatre-de-roses/

 

Ràdio 4

La petjada de la COVID en l’àmbit de la pneumologia

Entrevista amb el Dr. Carles Sabadell

https://www.rtve.es/play/audios/serveis-informatius-radio-4/congres-pneumologia-novetats-covid/6883878/

 

Ràdio Barcelona

La Diada Pneumològica coincideix amb el final de l’emergència per covid decretada per l’OMS.

Entrevista amb la Dra. Carme Monasterio Minut 13’.15”

https://cadenaser.com/audio/ser_cataluna_hora14catalunya_20230506_140554_143000/