Un informe pioner recomana mesures urgents per incorporar la perspectiva de sexe i gènere en la sanitat catalana

Sala de premsa
10/07/2025


Barcelona 10 de juliol 2025. Coincidint amb el primer aniversari de la Societat Catalana de Salut amb Perspectiva de Sexe i Gènere (SSG) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, i amb el suport de 16 societats científiques, s’ha presentat un Informe adreçat a les persones responsables de les decisions polítiques en matèria de salut. El document  proposa mesures urgents per enfortir la dimensió de sexe i gènere en el sistema sanitari de Catalunya, amb l’objectiu de promoure una atenció sanitària basada en l’evidència científica, més equitativa, especialitzada i adaptada a les necessitats de cada persona.

Segons el Fòrum Econòmic Mundial,  tenir en compte la perspectiva de sexe i gènere podria incrementar en cinc cents  els dies de vida saludable de cada dona i també  augmentar el producte interior brut mundial fins a un trilió de dòlars.

L’informe emès per la Societat Catalana de Salut amb Perspectiva de Sexe i Gènere porta per títol “Salut sense biaixos: 10 claus per una sanitat catalana amb perspectiva de sexe i gènere”.

Segons les expertes, existeix evidència científica sobre la influència del sexe i del gènere en la majoria de malalties. 

·Malalties cardiovasculars: són la principal causa de mortalitat en dones a tot el món i són responsables del 35% de les morts. 

·Salut mental: les evidències disponibles mostren que les dones tenen, al llarg de la vida, una prevalença de trastorns de l’estat d’ànim i d’ansietat aproximadament el doble que la dels homes.

·Càncer: el risc que les dones presentin efectes adversos associats a la quimioteràpia, la immunoteràpia o les teràpies dirigides, és més d’un 34% superior al dels homes.

Si parlem de recerca, habitualment no s’informa sobre el sexe o el gènere de la població que hi ha participat. La majoria d’estudis no aporten dades separades per sexe i tampoc no inclouen les identitats de gènere. Aquest fet ha tingut importants costos científics, sanitaris, econòmics i ètics i ha limitat el progrés  científic. També ha afectat la formació dels professionals sanitaris.

Perquè en el futur canviïn les coses, aquestes són algunes de les recomanacions que fan des de l’SSG: 

-Constituir, en institucions i centres sanitaris, comissions clíniques de sexe i gènere en salut.
-Integrar sistemàticament la separació per sexes en els indicadors de salut.
-Considerar la diversitat associada al gènere en tots els eixos de desigualtat.
-Promoure la formació bàsica obligatòria en perspectiva de sexe i gènere per a professionals de la salut.
-Fomentar la recerca biomèdica i en salut pública amb perspectiva de sexe i gènere.
-Vetllar per l’atenció sanitària amb perspectiva de sexe i gènere.
-Integrar les dimensions sexe i gènere en tot el cicle de vida dels medicaments: estudis preclínics, clínics, processos d’autorització, farmacovigilància i estudis en vida real.
-Millorar l’abordatge dels problemes de salut, especialment dels més prevalents i amb més càrrega de morbimortalitat. 
-Incorporar la perspectiva de gènere en la salut sexual i reproductiva.
-Incorporar la violència masclista com a problema de salut.